Ile miesięcznie zużywacie prądu? Oszczędności w domu :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Walt
    L&K
    • 2011
    • 1065
    • Seat

Ja tylko uzupełnię, że mój rachunek też był wystawiony za 2 miesiące, dom wolnostojący, jakieś 180m2
    SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• cieslo
      Ambiente
      • 2009
      • 206

natash, częste włączanie i wyłączanie ma wpływ na trwałość żarówek, ale nie wpływa istotnie na zużycie prądu.
      Dość dużo prądu zużywają dekodery TVSAT, mój dekoder od Nki pobierał około 20W w trybie standby, wyłączanie go na noc i właczanie po południu dawało oszczędność do 10 kWh miesięcznie.

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

No ja mam sporą lodówkę, dekoder UPC i sporo halogenów, to pewnie generuje zużycie, a i plazmę 40, którą działa parę h dziennie.

Komentarz

• tomikt
          Rider
          • 2007
          • 391

panowie,
          w lidlu od czasu do czasu pojawia się takie urzadzonko do pomiaru co wam ile żre prądu.
          polecam - można właczyć na dobę i pokazuje ile KWh zeżarł wasz komp albo pralka

zwracam uwagę że najwięcej żre jednak podgrzew wody - czyli pranie i zmywarka.
          i tu trudno coś zmienić w energochłonności (fizyka !) prócz zmniejszenia ilości wody w praniu/myciu naczyń.
          kwestie oświetlenia - ledy są może i ok ale po jakim czasie się nam one zwracają ?? poza tym może zmiana halogen-led ma sens ale żarówka energooszczędna-led
          kolega Evil trafnie zwrócił uwagę że elektrycy nas nieźle kantują przy wystawianiu faktur comiesiecznych - z tego co pamiętam to było kilka złotych na miesiąc tylko za usługę podliczenia comiesiecznego - to nie jest mało
          ech...
          TomikT

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

Z tymi dekoderami też miałem jazdy, ale jak kupowałem nowy TV to szukałem ten z opcją podpięcia karty do TV i dekoder znikł z domu (mała oszczędność bo 15W/h - ale w przeliczeniu miesięcznym-rocznym to już kilka złotówek)

Nie wiem jakie macie lodówki, ja mam standardową, jedno-drzwiową gdzieś z 180cm. z zamrażalnikiem trzy-szufladowym. Podczas testów urlopowych gdzie zostawiałem tylko lodówkę "na chodzie" a reszta była wyłączona przez bezpieczniki, to średnio na dzień lodówka zużywała mi 1kWh/dobę. W porównaniu gdy w dni zimowe moje dzienne zużycie średnio kształtuje się na poziomie prawie 5,5kWh/doba to lodówka aż tak dużo chyba nie pochłania. Tylko trzeba też pamiętać o tym, że jak by się lodówkę użytkowało przez te dni, to zapewne by i więcej niż 1kW zużył - bo wiadomo otwieranie to ogrzewanie wnętrza lodówki, przez co się więcej razy kompresor musi załączać itd. itd.

tomikt poluję już na ten "licznik" i ciągle jakoś go przegapię.
            Co do TV, to pamiętajmy że plazmy najwięcej biorą prądu, ale za to sporo ciepła oddają, co przy zimnych mieszkaniach w zimie, jest znowu na plus . Mój LED się nic nie grzeje i ma mieć podobno do 90W/h.

Jak już pisałem moim zdaniem, halogeny to wróg numer jeden , dlatego że często mamy tego w domu dużo, kuchnie łazienki, często tam są 50W (bo np. najczęściej takie są w kompletach z oprawkami halogenowymi) czasami 35W. Znam ludzi co mają w kuchniach po 5-6 halogenów (sąsiadka z naprzeciwka :diabelski_usmiech ) i ona cały czas ma w kuchni włączone światło wieczorami. Jak nie ma tam diodowych halogenów, to prosty rachunek. 35W*5szt=175W/h*6h~ 1kWh na dzień, dalej na miesiąc, na rok to są spore już sumy (to przy założeniu tych "słabszych" halogenków)

Często spotykam się z hasłami że przesadzam... że zbyt bardzo to kontroluję, ale dla mnie to przyjemność (kontrola) i lubię wyciągać wnioski. Nie ma tak że siedzimy w domu po ciemku, czy nie pieczemy w piekarniku nic... po prostu wszystko robię z głową, aby moje przyszłe pokolenie było ekologiczne i ekonomiczne dla swojego portfela i chyba po moich rachunkach to dobrze mi to wychodzi.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Rok z Bagien
              L&K
              • 2010
              • 1172

Zamieszczone przez natash
              Szukam żarówek LED GU10 oraz MR16, które zastąpią mi teraz normalne halogeny, interesuje mnie ciepła światła barwa 2700K, chciałbym coś sprawdzonego producenta, może być sklep internetowy lub allegro, wspomożecie linkiem, bo może ktoś doświadczył testował?
              Wpisz w google.

Lumenmax

Śmiało możesz kupić 4,5 W GU 10.
              POnad 300 lumenów i kąt świecenie 120-140 st.
              Mam ich w domu kilkadziesiąt.

Prąd: 3900 zł./rok.

Oprócz marginalnej ilości drewna do kominka, prąd jest u mnie jedynym nośnikiem energii. Dom ok. 140 m2. 3 osoby.

pzdr

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

prognoza do kwietnia 308zł/miesiąc i tak wychodzi

Komentarz

• andriu21tg
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 1499

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                  kąt świecenie 120-140 st.
                  no to ci powiem bogato..

Komentarz

• Lashlo
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1455

48m2,2 TV, 2 kompy,zmywarka 1 raz dziennie,pralka co 2 dzien (bobasek w domu).
                    Oplaty okolo 100-105zl/m-c

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

Dom 170m2 Plazmax2,lodowki,pralki po 2szt,komp stac,laptop,zarowki energo,zmywarka,pompka od coi to chyba na tyle miesiecznie wychodzi od 180 do 250zl.
                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Rok z Bagien
                        L&K
                        • 2010
                        • 1172

Zamieszczone przez andriu21tg
                        no to ci powiem bogato.. taki kąt..
                        Mam dokładnie takie:

o miesiac zima 130 /lato 110.klucz to dobor odopowiedniego oswietlenia do odpowiedniego pomieszczenia. dom 100m2
                        Ja latem płacę ok. 130 zł.

Te 3900 zł. to koszt wszystkiego łącznie z ogrzewaniem 140 m2, ciepłą wodą, praniem, zmywarką, plazmą 50, dekoderami n-ki i cyfry, itd.

pzdr

Komentarz

• Oktawiusz202
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 121

Prądożerne są przede wszystkim grzejniki elektryczne, żelazka, pralka, piekarniki, lokówki, zmywarki, suszarki i głównie koszty generują kobiety :wink: i trzeba szukać tu oszczędności.U mnie 250 .Rodzina 3+1(3 to liczba kobiet)
                          Człowiek po to ma samochód, aby wygodnie siedzieć stojąc w korkach.

Komentarz

• bobasek
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 326

trochę nie pasuje ale na temat:
                            jak z kumplami wynajmowaliśmy mieszkanie "studenckie" to żeby zmniejszyć zużycie prądu przez pralkę polar, wlewaliśmy jej przez szufladę do pobierania proszku gorącą wodę z kranu podłaczonego do wodomierza który się często zacinał

a na razie dołuje mnie rachunek z budowy na 110-120 PLN co dwa miesiące przy zużyciu 12 do 20 kWh/miesiąc
                            5,5l/100

Komentarz

• andriu21tg
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 1499

Rok z Bagien, niby super.. ale 140 * to taki sam dzołk jak to ze w.w zrodlo ma 300 lm, a to ze jest to zamiennik 40w halogenu to juz bajka na kółkach...heheh ale ok .. łykam to jak młody pelikan

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

Rok z Bagien, niby super.. ale 140 * to taki sam dzołk jak to ze w.w zrodlo ma 300 lm, a to ze jest to zamiennik 40w halogenu to juz bajka na kółkach...heheh ale ok .. łykam to jak młody pelikan
                                Nic nie musisz łykać.
                                Twoja wola.
                                Było pytanie, jest odpowiedź. Nic nikomu nie wciskam.

Mam ich w domu prawie 30 i nic co jest tam napisane nie jest dżołkiem. :?

Komentarz

• dylan80
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 625

teraz sprawdzałem..
                                  40 m.kw. 2 osoby, pranie co 2-3 dni, żarówki energooszczęne, piekarnik el. raz na tydzień, tv 4 h/d, komp ok 8-10 h/d, odkurzacz 2300W 4xtydz. mikrofala raz na tydzien. choinka przez trzy tyg.w roku-24h/d
                                  w tym roku wyszło dokładnie 622 zł za okres roczny ponad 1000kWh z tym , że dużo nas w domu nie było i była nadpłata, ciekawe ile teraz bedzie....

Komentarz

• andriu21tg
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 1499

Rok z Bagien, ale ja nic niemowie .. jak chcesz mozesz wyslac mi 1 szt to ci w labolatorium sprawdze jaka jest prawda rozumiem jestes zadowolony nie neguje tego ale to co pisze to 1 a to co jest w praktyce to inna bajka,zrodla znam od podszewki 7 lat sie tym zajmuje ... ale dzieki za info

Komentarz

• paweł2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1405

co pisze to 1 a to co jest w praktyce to inna bajka,zrodla znam od podszewki 7 lat sie tym zajmuje
                                      Wlasnie ta energooszczednosc zarowek to sciema wymysl UE.
                                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• winni77
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2183
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Fajny temat rozpoczęliście, ale mam prośbę, żebyście podawali zużycie w kWh na dobę, bo rachunki to raczej mało co mówi...

U mnie mieszkanie 55m². 2 osoby z małym dzieckiem. Średnie zużycie na dobę 4,5-5 kWh. W całym mieszkaniu żarówki energooszczędne, a w łazience ledy. Zmywarka raz dziennie. Pralka 1-2 na tydzień. W kuchni płyta ceramiczna. TV full led. Komp z zasilaczem 80 plus gold :twisted:
                                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• jamaju
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 92
                                          • Octavia IV combi (NX5)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie w mijającym roku zużycie energii wyniosło prawie 4000 kWh, czyli średnio 333 kWh na miesiąc. Przy czym wiosną i latem grzałem ciepłą wodę grzałką elektryczną (początkowo niezbyt ekonomicznie...). Dom o pow. całkowitej 200m2, dwie dorosłe osoby + dwójka dzieci. Oświetlenie - częściowo świetlówki energooszczędne, częściowo zwykłe żarówki (tam gdzie załącza się światło na krótko), płyta ceramiczna, piekarnik, pralka, laptop i plazma używane dosyć intensywnie, reszta sprzętu raczej standard. Mam nadzieję że w przyszłym roku uda mi się trochę ograniczyć zużycie :roll:
                                          Jest O3 Combi 1.4 TSI
                                          Była O2 Combi 1.9 TDI BXE

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

Ja dziś wyjąłem ze skrzynki rachunek za minione półrocze ( czerwiec - grudzień ): 3352 kWh czyli średnio 18,5 kWh/dobę.
                                            Dom ok. 120m2, rodzinka 2+2. Dwie lodówki, płyta ceramiczna, ogrzewanie CO i CWU gazowe, ale pompa obiegowa w piecu to ok. 100W, TV plazma 42". Pralka + suszarka 2-3 razy w tygodniu, w lecie swoje zapewne dołożyła też klimatyzacja. Oświetlenie ( głównie ze względu na ups-a pracującego jako zasilanie awaryjne ) LED-owe + świetlówki energooszczędne, tylko w kuchni halogeny 3x35W, bo tylko one dają odpowiedni klimat/światło ( żadne LED-y nie dały rady :P ). Dodatkowo kilka urządzeń pracujących 24h/dobę ( w sumie ok. 4 kWh/dobę ).
                                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 10961
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ostatnie 35 dni - 316kWh - 190zł czyli ~9kWh i 5,5zł na dobę

dom 110m2 - chodzi w trybie automatycznym kocioł CO i CWU
                                              dwójka dzieci - pranie, lodówka, 32 cale kineskop tunery sat, routery, drukarki, żarówki w miarę enrgooszczędne, 3 laptopy, narzędzia garażowe,
                                              ładowarki jakieś, podgrzewanie podłogowe elektryczne (w sumie tylko przedsionek), panel elektryczny w łazience, bramy i coś tam jeszcze pewnie

mam watomierz EMOS w miarę dokładny i sprawdzam pobory

np. kocioł CO w trybie letnim (CWU) przez 3000h zużył ~60kWh
                                              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                              poprzednie modele:
                                              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• winni77
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2183
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

krzynol, sorry za ot. Jakiego watomierza uzywasz?
                                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• obrus
                                                  Elegance
                                                  • 2011
                                                  • 783
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mieszkanie w bloku 60 m2. Poza CO wszystko na prąd. Rodzina 2+2, praca, szkoła, tak więc nie przebywa się w domu non stop.
                                                  4 KWh dzienna i 7,8 KWh nocna /dobę taryfa G12e. W sumie żadnych super oszczędności.

Miejsce pracy: Dom Pomocy Społecznej ok. 1600 m2 - całą dobę przebywa 48 mieszkańców i średnio 7 personelu. Około 25 telewizorów po ok. 6h/dziennie, sprzęt biurowy - xero, 6 komputerów, wentylacja mechaniczna pracująca ok 8h/dobę (3 centrale), pompy CO i CWU, zaplecze kuchenne ok. 10 chłodziarek/zamrażarek, winda osobowa hydrauliczna (jak jedzie do góry ma moc ok. 28KW!! normalnie światło przygasa), dźwig towarowy, 2 pralki - dobowe zużycie w lecie (wtedy wentylacja nie jest włączana) 75KWh na dziennej i 45 na nocnej, a w zimie 120 na dziennej, 60 na nocnej taryfie.

Komentarz

• MiroTDI
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 104

Dom 180m,2 pralki,2 lodówki,2xTV,zmywarka,2 laptopy,żarówki przeważnie energo,i cholerny bojler elektryczny. Zużycie od marca do września ok 1100KWh taryfy nocnej i ok 2100KWh dziennej.
                                                    Teraz powinno być mniej,ciepłą wodę grzeje piec CO.
                                                    Rachunki za prąd 320zł/miesiąc.

Komentarz

Pracuję...